Διαταραχές ύπνου ταλαιπωρούν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Έλληνες, ενώ πρόσφατη έρευνα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει πως περίπου ένας στους τρεις ενήλικες αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το φαινόμενο καταγράφεται πιο συχνά στις γυναίκες, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων αναφέρεται ότι πάσχουν από αϋπνία σε ποσοστό που προσεγγίζει το 50%.
Η 21η Μαρτίου έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης, τόσο του κοινού όσο και των γιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, για τη σημασία της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου.
Η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική συμπεριφορά. Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία, για περισσότερο από έναν χρόνο, έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη.
Ο χρόνος που περνάμε κοιμώμενοι είναι κατά 20% λιγότερος σε σχέση με εκείνον που οι άνθρωποι «επένδυαν» στον ύπνο, μόλις πριν από 100 χρόνια.
Το πρόβλημα του μειωμένου ύπνου φαίνεται ότι επεκτείνεται και σε νεαρότερες ηλικίες καθώς πρόσφατη μελέτη σε εφήβους δείχνει ότι 1/3 των ερωτηθέντων εμφανίζουν σημαντική καθυστέρηση στην επέλευση του ύπνου και 1/3 αναφέρουν ανεπαρκή διάρκεια ύπνου.
Η αϋπνία που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στη διατήρηση του ύπνου λόγω νυχτερινών αφυπνίσεων είναι εξίσου συχνή με την αϋπνία που χαρακτηρίζεται από καθυστερημένη επέλευση ύπνου.
Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν επακριβώς τους λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος χρειάζεται τον ύπνο. Μελέτες στέρησης ύπνου έχουν δείξει ότι ο ύπνος αποτελεί σημαντική αναζωογονητική διαδικασία που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική υγεία, ενώ είναι επίσης καίριας σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου.
Έχει αποδειχθεί πως ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγίωση της μνήμης, τη μάθηση και τη σκέψη. Η απόδοση ενός ατόμου σε γνωστικές δοκιμασίες είναι σημαντικά μειωμένη όταν υπάρχει στέρηση ύπνου, ενώ σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται και η συγκέντρωση.
Επίσης, όταν υποφέρουμε από έλλειψη ύπνου είμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και διάφορες άλλες νόσους, γεγονός που δείχνει ότι ο ύπνος παίζει ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου θεωρείται ότι οι νευρώνες «ξεκουράζονται», επιτρέποντας έτσι την επιδιόρθωση οποιασδήποτε βλάβης και την ανάκτηση της βέλτιστης λειτουργίας τους, εκκρίνεται αυξητική ορμόνη, και πραγματοποιείται καλύτερα η κυτταρική ανάπτυξη.
Τα άτομα που πάσχουν από στέρηση ύπνου είναι συχνά βλοσυρά, κατηφή και απογοητεύονται εύκολα. Το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, τα συναισθήματα και την κοινωνική λειτουργικότητα διακόπτει τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκειμένου να διασφαλισθεί η βέλτιστη απόδοσή του κατά την ημέρα.
Η κλινική αϋπνία ορίζεται ως η δυσκολία του ατόμου να αποκοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του, ή έχει κακή ποιότητα ύπνου. Όταν η διαταραχή συμβαίνει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα το λιγότερο ενός μηνός και εφόσον η μη ικανοποιητική ποσότητα ή ποιότητα του ύπνου προκαλεί έντονη κόπωση ή επηρεάζει τις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής του πάσχοντα.
Τα περισσότερα άτομα είναι εξοικειωμένα με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει η στέρηση ύπνου στη γενική λειτουργικότητά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή με τη μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων και την αρνητική επίδραση στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους.
Σε μεγάλη διεθνή έρευνα για τις συνέπειες του διαταραγμένου ύπνου μεταξύ ασθενών με αϋπνία που επισκέπτονται γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, διαφαίνεται μεταξύ άλλων η συσχέτιση της αϋπνίας με χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία, αλλά και μεγαλύτερη έκθεση σε ατυχήματα.
Παρότι η αϋπνία αποτελεί συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό, υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι, ενώ υποφέρουν, δεν γνωρίζουν από πού να ζητήσουν βοήθεια και δεν έχουν ποτέ κάνει κάτι για ν’ απαλλαγούν από το πρόβλημα. Σήμερα, διατίθενται διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης της αϋπνίας. Υπάρχουν εξειδικευμένες φαρμακευτικές αγωγές και μη φαρμακευτικές μέθοδοι. Σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική, και μη, αγωγή θα πρέπει να εξατομικεύεται και να χορηγείται από ειδικευμένους ιατρούς.
Στην Ελλάδα υπάρχουν Κέντρα Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από αϋπνία. Αυτά είναι:
* Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, τηλ.: 210-7289324
* Νοσοκομείο Σωτηρία (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, τηλ.: 210-7710012
* Νοσοκομείο Ευαγγελισμού (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας, τηλ.: 210-7236743
* Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (Αθήνα), τηλ.: 210-8043203
* Ευγενίδειο Νοσοκομείο (Αθήνα), τηλ.: 210-7236743
* Νοσοκομείο Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη), τηλ.: 2310-358278
* Νοσοκομείο Άγιος Παύλος (Θεσσαλονίκη), τηλ.: 2310-493500
* Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης (Ηράκλειο), τηλ.:2810-394824
* Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας (Λάρισα), τηλ.: 2410-301193ΠΗΓΗ: Newsbeast.gr Link:[http://www.newsbeast.gr/health/arthro/142260/duo-ekatommuria-ellines-xagrupnoun-/]
Καλωσορίσατε,
Ιδιωτικοί Ντετέκτιβ - Ερευνητές ΖακυνθινόςTM
Το Γραφείο μας λειτουργεί επιτυχημένα ως ατομική επιχείρηση του Ζακυνθινού Σ. που είναι Ιδιωτικός Ερευνητής - Αστυνομικός.
Κατά την πολύχρονη επαγγελματική μας πορεία μέσα στην Ελληνική Κοινωνία, αποδείξαμε ότι η βαθειά κατανόηση των πραγματικών απαιτήσεων του Εντολέα είναι το κλειδί της επιτυχίας μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα Γραφεία Ντετέκτιβ ΖακυνθινόςTM Detective είναι τα πρώτα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών στηνΕλλάδα και μέσα σε τρία τέτοια γραφεία στην Ευρώπη που έχουν Πιστοποιηθεί κατά ISO 9001/2008 για το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει. Με την πολύτιμη εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, την τεχνολογική υπεροχή που με επιμέλεια διατηρούμε, τα Δίκτυα Πληροφοριών και βάσεων δεδομένων που έχουμε κτίσει και την συναισθηματική και επαγγελματική νοημοσύνη που έχουμε αναπτύξει, έχουμε επιτύχει να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις των εντολέων μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Διότι, πέρα από το ζήτημα του βεληνεκούς, η ποιοτική χροιά των έργων που αναλαμβάνονται έχει μεταστραφεί από «έντασης εργασίας» σε «έντασης γνώσης και τεχνολογίας».
Ειδικοί επιστήμονες και έγκριτοι εμπειροτέχνες των κλάδων της Νομικής,Τηλεπικοινωνιακών Μέσων, Ιατροδικαστικής, Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων & Δικτύων Η/Υ, Χρηματο-Οικονομικών, Ψυχολογίας & Κοινωνιολογίας αποτελούν ένα μέρος των απαραίτητων πόρων των οποίων η συνεργασία είναι απαραίτητη για την διεκπεραίωση των σημερινών κοινωνικών υποθέσεων, καθρέπτης των οποίων είναι το πελατολόγιο κάθε γραφείου ιδιωτικών ερευνών.
Την πλήρη ικανοποίηση όλων αυτών των διαφορετικών απαιτήσεων είναι σήμερα επίσημα σε θέση να εγγυηθεί η επιχείρηση ΖακυνθινόςTM Detective, με την διαβεβαίωση ότι, όχι μόνο θέλει να είναι η καλύτερη στον τομέα της, αλλά και ότι μπορεί, πάντοτε μέσα στο υπάρχον Νομικό Πλαίσιο και με την έννοια της Εμπιστευτικότητας προς τον Εντολέα ως προμετωπίδα των ενεργειών μας για λογαριασμό του.
......